Rozwiązania ekologiczne towarzyszą nam już od wielu lat, jednak dopiero w ostatniej dekadzie przeniosły się do mainstreamu. Wykorzystując opakowania eko lokal czy firma nie tylko podpina się pod modny trend, ale także staje się bardziej przyjazna środowisku. Ekologiczne opakowania na żywność są projektowane tak, aby można było bez trudu poddać je recyklingowi i ponownie wprowadzić do obiegu w innej formie, oszczędzając przy tym pieniądze i ograniczając niszczenie lasów i terenów zielonych przez nieustanną wycinkę. Do tego przy recyklingu nie powstają zanieczyszczenia, które często są nieodłączną częścią procesów produkcyjnych zupełnie nowych opakowań.
Oferta ekologicznych opakowań dla gastronomii jest bardzo duża. Największa popularnością i widocznością cieszą się oczywiście wszelkiego rodzaju torby i torebki, które zastępują siatki foliowe. Oprócz tego dostępne są m.in. pojemniki z trzciny cukrowej i papieru, miski, talerzyki, kubeczki, szklanki, pudełka, kartoniki, pojemniki dzielone, opakowania na lody i desery, formy do pieczenia, pojemniczki na sosy, opakowania na sushi, tacki i tace, podkłady pod torty i wypieki i wiele, wiele więcej.
Na rynku funkcjonuje wiele sklepów oferujących ekologiczne opakowania do żywności, jednak decydując się na takie rozwiązanie do swojego lokalu czy firmy, warto wybrać ten, który jest polecany i sprawdzony - a taki właśnie jest sklep Cantino. Jest to przedsiębiorstwo obecne na rynku od lat, które może pochwalić się tym, że jako pierwsza firma w Polsce podjęła się sprzedaży ekologicznych opakowań dla gastronomii i nie tylko. Produkty oferowane w tym sklepie są naprawdę wysokiej jakości i charakteryzują się świetną trwałością, co w gastronomii ma bardzo duże znaczenie.